ΑρχικήBlogΛόγοι για τους οποίους θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον Οφθαλμίατρό σας

Λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον Οφθαλμίατρό σας

Δεν είναι λίγες οι φορές που στην καθημερινότητά μας αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο και κάθε πότε πρέπει να κάνουμε επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε για παράδειγμα μία απλή θολούρα ή έχουμε λίγο πονοκέφαλο ή βγάζουν λίγη τσίμπλα τα μάτια μας. Τέτοια συμπτώματα είναι πολύ πιθανό να θεωρούμε ότι είναι φυσιολογικά και πολλές φορές να είναι όντως αποτελέσματα κούρασης ή κακών συνθηκών εργασίας (π.χ. σκόνη, υγρασία). Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να είναι κάτι πιο πολύπλοκο που μόνο ένας οφθαλμίατρος μπορεί να αξιολογήσει με ακρίβεια και να καθοδηγήσει ανάλογα για την επίλυση του οποιουδήποτε πιθανού προβλήματος μπορεί να υπάρχει.

 

Τα συμπτώματα που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει είναι ποικίλα. Συνοπτικά, τα κάτωθι είναι λόγοι για τους οποίους είναι καλό να κλείσετε το ραντεβού σας στον οφθαλμίατρο για οφθαλμολογική αξιολόγηση:

 

Κάποια από τα συμπτώματα όπως ο οξύς πόνος, το ξαφνικό κοκκίνισμα ματιών, η ξαφνική διπλωπία, οι αστραπές/λάμψεις/”μυγάκια” ή η ξαφνική μείωση ή απώλεια όρασης χρήζουν άμεσης επίσκεψης στον οφθαλμίατρο χωρίς αναβολές καθώς αποτελούν ενδείξεις πιθανού σοβαρού προβλήματος (π.χ. αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, γλαύκωμα, πιθανό εγκεφαλικό κ.α.). Ανάλογη προσοχή θα πρέπει να δίνεται και σε πιο «διακριτικά» συμπτώματα μιας και αυτά φανερώνουν ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πιθανό πρόβλημα, όπως π.χ η δυσκολία στην οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες ή οι επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι και ζαλάδες.

 

 

 

Υπάρχουν πολλές παθήσεις γενικής υγείας που μπορούν να δημιουργήσουν από επιπλοκές έως και πολύ σοβαρά οφθαλμολογικά ζητήματα (έως και τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα). Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • σακχαρώδης διαβήτης
  • θυροειδής
  • υπέρταση, καρδιοαγγειακές παθήσεις
  • χοληστερίνη
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα

 

Οι ετήσιες αιματολογικές εξετάσεις καθώς και η επίσκεψη σε παθολόγο κρίνονται απαραίτητες σε όλους μας για την διασφάλιση της ομαλής πορείας της γενικής μας υγείας. Εάν είστε στις άνω κατηγορίες είναι πρέπον να κάνετε οφθαλμολογικό έλεγχο κάθε χρόνο εκτός εάν ο οφθαλμίατρος σας υποδείξει πιο συχνές επισκέψεις. Αντίστοιχη είναι και η σοβαρότητα τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων (κάθε χρόνο) στις περιπτώσεις ύπαρξης οικογενειακού ιστορικού των κάτωθι παθήσεων:

  • σακχαρώδης διαβήτης
  • γλαύκωμα
  • καρδιοαγγειακές παθήσεις
  • θυροειδής

 

 

Ο γενικός κανόνας είναι η πρόληψη της υγείας των ματιών, που δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση παθήσεων λόγω κάποιας λοίμωξης ή μόλυνσης αλλά και η διασφάλιση μιας σωστής, ξεκούραστης και διαυγούς όρασης. Η υγεία των ματιών και η λειτουργία της όρασης όχι μόνο επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής του ατόμου αλλά αποτελούν και μια υπόθεση που, αν αφεθεί στην τύχη της, μπορεί να δημιουργήσει σε κάποιες περιπτώσεις μη αναστρέψιμες βλάβες. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, είναι κατανοητό πως η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι βασική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των ματιών.

 

Μην ξεχνάτε ότι από τα πιο απλά και “ασήμαντα” συμπτώματα μπορούν να ξεκινήσουν τα πιο σοβαρά προβλήματα. Στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Διαύγεια δίνουμε ιδιαίτερη βάση σε όλες τις οφθαλμολογικές εξετάσεις και φροντίζουμε για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που αφορά στην υγεία των ματιών σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για να κλείσετε ραντεβού παρακαλούμε μη διαστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.