ΑρχικήΔΙΑΥΓΕΙΑ FAQ Ερωτήσεις / ΑπαντήσειςΌραση και Παιδιά

Όραση και Παιδιά

Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνω το παιδί μου στον οφθαλμίατρο;

Κατά την περίοδο της ανάπτυξης, εκτός από το υπόλοιπο σώμα του παιδιού, αναπτύσσονται φυσικά και τα μάτια αλλά και το σύστημα της όρασης -μαζί τους, και κάποια πιθανά οφθαλμολογικά προβλήματα όπως (εντελώς ενδεικτικά) η αμβλυωπία, ο στραβισμός, οι διαθλαστικές ανωμαλίες κ.α.. Προκειμένου λοιπόν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν εγκαίρως και αποτελεσματικά τα προβλήματα αυτά, είναι αναγκαίες οι τακτικές επισκέψεις των παιδιών στον οφθαλμίατρο. Επιπλέον, με μια και μόνη επίσκεψη στον οφθαλμίατρο μπορεί να εξακριβωθεί αν το παιδί διαθέτει σωστή κεντρική και περιφερική όραση, χρησιμοποιεί και τα δύο του μάτια ορθά και έχει ευκολία προσαρμογής σε όλες τις αποστάσεις.

Όλα τα νεογέννητα θα πρέπει προληπτικά να υποβάλλονται σε οφθαλμολογικό έλεγχο. Έπειτα, οφθαλμολογικοί έλεγχοι για την πρόληψη ή θεραπεία των παιδικών οφθαλμολογικών παθήσεων θα πρέπει να πραγματοποιούνται στο 1ο , 3ο και 5ο έτος. Τέλος, συστήνεται το ετήσιο οφθαλμολογικό check up του παιδιού καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας.
 

Μπορούν τα προβλήματα όρασης να επηρεάσουν το παιδί στο σχολείο;

Τα προβλήματα όρασης που ενδέχεται να αντιμετωπίζει ένα παιδί επηρεάζουν όχι μόνο τις επιδόσεις του στο σχολείο αλλά και τη διάθεση του για μάθηση, παιχνίδι και, φυσικά, την ψυχολογία του. Κάποιες ενδείξεις στη συμπεριφορά ενός παιδιού που παραπέμπουν σε προβλήματα όρασης είναι οι ακόλουθες:

  • Τρίβει συχνά τα μάτια του.
  • Αισθάνεται τα μάτια του μονίμως κουρασμένα ή έχει συχνούς πονοκεφάλους.
  • Χρησιμοποιεί το δάκτυλό του για να διαβάσει πιο εύκολα ένα κείμενο, κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση, κρατά πολύ κοντά στα μάτια του το βιβλίο που μελετά ή αλλάζει στάση του κεφαλιού για να βλέπει καλύτερα.  
  • Στραβίζει.
  • Εμφανίζει ευαισθησία στο φως.
  • Παρουσιάζει κακές επιδόσεις στο σχολείο ή στα αθλήματα σε σχέση με το σύνηθες.

Αν παρατηρηθούν κάποιες από αυτές τις ενδείξεις, η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο θα πρέπει να είναι άμεση. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης πως η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, αστιγματισμός και υπερμετρωπία) στα παιδιά πραγματοποιείται είτε με διορθωτικά γυαλιά, είτε φακούς επαφής και όχι με επέμβαση με Excimer Laser.
 

Είναι απαραίτητο να φοράει ένα παιδί γυαλιά ηλίου;

Δυστυχώς, σύμφωνα με σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως, ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών δεν φορά γυαλιά ηλίου για προστασία από τον ήλιο, ενώ υπάρχουν και γονείς οι οποίοι δεν αγοράζουν καν γυαλιά ηλίου για τα παιδιά τους. Παράλληλα, πολλοί γονείς επιλέγουν γυαλιά ηλίου δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σε παράγοντες όπως το κόστος ή το στυλ εις βάρος της προστασίας των ματιών από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

Οφείλουμε να τονίσουμε εδώ πως ένα παιδί πρέπει οπωσδήποτε να φορά γυαλιά όλες τις ώρες που εκτίθεται στον ήλιο, ενώ θα πρέπει να επιλέγονται γυαλιά που φέρουν την ένδειξη “CE”, με σκουρόχρωμους οφθαλμικούς φακούς, ειδικότερα δε για παιδιά που έχουν ανοιχτόχρωμα μάτια.
Μην ξεχνάτε: Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά και, ενίοτε, μη αναστρέψιμα προβλήματα όπως εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, πρόωρο καταρράκτη, βλάβες στον αμφιβληστροειδή κ.α. ακόμη και σε νεότερες ηλικίες.