ΑρχικήΔΙΑΥΓΕΙΑ FAQ Ερωτήσεις / ΑπαντήσειςΞηροφθαλμία και δακρύρροια

Ξηροφθαλμία και δακρύρροια

Τι είναι η ξηροφθαλμία και πώς αντιμετωπίζεται; 

Η ξηροφθαλμία είναι η κατάσταση κατά την οποία το μάτι παράγει μικρότερη ποσότητα δακρύων από αυτήν που χρειάζεται για να διατηρηθεί υγρό ή/και η ποιότητα τους να είναι κακή με αποτέλεσμα τα δάκρυα να εξατμίζονται πολύ γρήγορα. Θεωρείται σοβαρή πάθηση γιατί, αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, υπάρχει το ενδεχόμενο να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα.

Η εμφάνιση της ξηροφθαλμίας οφείλεται κατ' αρχάς στο γεγονός ότι, καθώς μεγαλώνουμε ηλικιακά, η παραγωγή δακρύων μειώνεται. Νοσήματα όπως ο διαβήτης, οι ορμονικές διαταραχές και οι διαταραχές του νευρικού συστήματος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, κάποια φάρμακα όπως τα υπνωτικά, τα αγχολυτικά, τα αντισυλληπτικά κ.α., οι κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες και κάποιες παθήσεις των βλεφάρων αποτελούν επιπλέον αιτίες εμφάνισης της πάθησης.
Τα πιο συχνά συμπτώματα της ξηροφθαλμίας είναι η αίσθηση ξηρότητας, η έντονη δακρύρροια (λόγω αντίδρασης στην ξηρότητα του ματιού), η αίσθηση ξένου σώματος, κόπωσης ή «καψίματος», η δυσκολία στη χρήση φακών επαφής, η ευαισθησία στο φως και σε αέριους ρύπους και η παραγωγή ξηρής τσίμπλας κατά τις πρωινές ώρες.

Αν διαγνωσθεί έγκαιρα η ξηροφθαλμία, μπορεί να αντιμετωπισθεί με διάφορους τρόπους όπως με τεχνητά δάκρυα, με τάπες σιλικόνης για το κλείσιμο των δακρυϊκών πόρων ώστε να διατρηρούνται τα δάκρυα περισσότερο χρονικό διάστημα πάνω στην επιφάνεια του ματιού. Επίσης, συνιστάται στον ασθενή να αποφεύγει το ξηρό περιβάλλον, χώρους με air condition αλλά και να χρησιμοποιεί συσκευές για την ύγρανση του χώρου (υγραντήρες). Τέλος, οι τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α συμβάλλουν στην καλή ποιότητα των δακρύων.
 

Σε ποιες περιπτώσεις δακρύζει το μάτι;

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα μάτια παράγουν περισσότερα δάκρυα από όσα μπορούν να συγκρατήσουν με αποτέλεσμα αυτά να συγκεντρώνονται στο κάτω βλεφαρικό χείλος και κατόπιν να ρέουν. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην υπερβολική παραγωγή δακρύων, είτε όταν υπάρχει δυσλειτουργία στην αποχέτευσή τους.

Η υπερβολική παραγωγή δακρύων συνήθως μπορεί να οφείλεται στην ξηρότητα των ματιών, σε διάφορες μολύνσεις ή αλλεργικές αντιδράσεις, σε ξένα σώματα στο μάτι, στον αέρα, στον καπνό, σε ρύπους αλλά και από συγκίνηση («συναισθηματική δακρύρροια»).
Όσον αφορά στην κακή αποχέτευση των δακρύων, οι συνηθέστερες αιτίες είναι η στένωση του δακρυϊκού πόρου ή του δακρυϊκού σωλήνα, οι μολύνσεις, οι παθήσεις που αφορούν την ανατομική θέση των βλεφάρων (όπως το εκτρόπιο), ο ημιτελής βλεφαρισμός ή κάποιο κογχικό τραύμα.