ΑρχικήBlogΠώς και γιατί το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά (και) την όραση

Πώς και γιατί το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά (και) την όραση

Εκτός από τα καρδιακά προβλήματα, την ανάπτυξη όγκων αλλά και την εκδήλωση μιας πληθώρας σοβαρών παθήσεων και ασθενειών, το κάπνισμα, ο κατά τεκμήριο πιο διαδεδομένος από όλους τους εθισμούς, προξενεί αποδεδειγμένα σοβαρά προβλήματα και στην υγεία των ματιών σας. Αναρωτιέστε ποια ακριβώς; Ιδού...

Αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Η ωχρά κηλίδα είναι το μέρος εκείνο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα που είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση. Ο αμφιβληστροειδής καλύπτει το πίσω μέρος του ματιού και στέλνει ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του τα μετατρέπει σε εικόνες.
Όταν κάποιος πάσχει από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τα κύτταρα της εν λόγω περιοχής του ματιού αρχίζουν να αλλοιώνονται, επηρεάζοντας εν τέλει την ικανότητά του ατόμου να διαβάζει, να οδηγεί, ακόμη και να αναγνωρίζει πρόσωπα. Όπως έχει αποδείξει μια σειρά σχετικών μελετών, οι καπνιστές έχουν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε σχέση με τους μη καπνιστές. Συμπτώματα της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι η σταδιακή μείωση της κεντρικής όρασης, χωρίς όμως να προκαλείται πόνος ή να επηρεάζεται η λειτουργία της περιφερικής όρασής. Ειδικότερα:

 •  Οι λέξεις, είτε σε έντυπη ύλη (βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες), είτε σε ψηφιακές οθόνες φαίνονται θολές.
 • Τα χρώματα εμφανίζονται ξεθωριασμένα.
 • Οι ευθείες γραμμές γίνονται αντιληπτές ως τεθλασμένες.
 • Ένα λευκό σημείο ή, εναλλακτικά, μια σκοτεινή ή θολή περιοχή εμφανίζονται στο κέντρο της όρασης.
 • Ο πάσχων χρειάζεται απαραίτητα έντονο φως κατά την ανάγνωση ή κατά την εκτέλεση κάποιας λεπτής εργασίας για την οποία θα πρέπει να εστιάσει το βλέμμα του σε κοντινή απόσταση.
   

Διπλασιάζει το ενδεχόμενο εμφάνισης καταρράκτη

Ο καταρράκτης αποτελεί συνέπεια διαφόρων παραγόντων όπως η γήρανση, η κακή χρήση οθονών νέας τεχνολογίας (τύπου LED) και η μακροχρόνια, χωρίς προστασία έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και αφορά την θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού. Θεωρείται πάθηση ιδιαίτερα σοβαρή, η οποία, μάλιστα, έχει διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης στους καπνιστές.Εκτός από τη θολή όραση (η οποία οφείλεται στη φθορά του κρυσταλλοειδούς φακού), επιπλέον σημάδια εμφάνισης καταρράκτη είναι:

 •  Η ανάγκη του πάσχοντος για συχνή αλλαγή των συνταγών των φακών επαφής ή των γυαλιών οράσεως του επειδή αυτά δεν τον βοηθούν να βλέπει καθαρά.
 •  Η διπλωπία.
 • Η αντίληψη όλων των χρωμάτων και των αποχρώσεών τους ως ξεθωριασμένες.
 • Η κακή νυχτερινή όραση.
 • Η εμφάνιση έντονης άλω («φωτοστέφανου») όποτε ο ασθενής παρατηρεί κάποια λάμπα, προβολέα κτλ κατά τις βραδινές ώρες.
   

Τις περισσότερες φορές, κρύβεται πίσω από την ραγοειδίτιδα

Το κάπνισμα αυξάνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης ραγοειδίτιδας, μιας φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση. Η ραγοειδίτιδα επηρεάζει τον ραγοειδή χιτώνα, το μεσαίο στρώμα του οφθαλμού που περιλαμβάνει την ίριδα, το ακτινωτό σώμα και τον χοριοειδή χιτώνα, και προκαλεί ερυθρότητα, έντονο πόνο και θολή όραση. Στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, είναι πιθανό να προξενήσει εκφυλισμό του οπτικού νεύρου, αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, γλαύκωμα και καταρράκτη. Το πιο ενδιαφέρον όλων; Σύμφωνα με τα συμπεράσματα σχετικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Ιδρύματος Francis I. Proctor για την Έρευνα στην Οφθαλμολογία (The Francis I. Proctor Foundation for Research in Opthalmology), οι καπνιστές είναι έως και 2,2 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ραγοειδίτιδα σε σχέση με τους μη καπνιστές.
 

Επιταχύνει την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η πάθηση αυτή θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες εξασθένισης της όρασης αλλά και τύφλωσης στους ενήλικες. Όπως είναι γνωστό, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ο οποίος με τη σειρά του επισπεύδει την εκδήλωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εμφανίζεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή χιτώνα αρχίζουν να αιμορραγούν. Καθώς το αίμα σταδιακά συσσωρεύεται στο μάτι, η όραση παραμορφώνεται ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου νέα, μη φυσιολογικά αγγεία αρχίζουν να δημιουργούνται στον αμφιβληστροειδή. Η ανάπτυξη των αγγείων αυτών, όμως, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση νέων σοβαρών προβλημάτων στον ασθενή, όπως αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και γλαύκωμα.
 

Προξενεί ξηροφθαλμία

Η έκθεση στον καπνό των τσιγάρων ή των πούρων μπορεί να ερεθίσει και να στεγνώσει τα μάτια, δημιουργώντας ή επιδεινώνοντας την ξηροφθαλμία -κατάσταση κατά την οποία το μάτι παράγει μικρότερη ποσότητα δακρύων από αυτή που έχει ανάγκη προκειμένου να διατηρηθεί υγρό και υγιές.
Παρότι η ξηροφθαλμία δε θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή ως κατάσταση, είναι γνωστό ότι αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ενδέχεται να δημιουργήσει μόνιμα προβλήματα στον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα.
Συμπτώματά της είναι η αίσθηση ξηρότητας, η έντονη δακρύρροια λόγω αντίδρασης του οργανισμού στην ξηρότητα, η αίσθηση ξένου σώματος, κόπωσης ή «καψίματος» στο μάτι, η φωτοευαισθησία, η παραγωγή ξηρής τσίμπλας κατά τις πρωινές ώρες, η δυσκολία στη χρήση φακών επαφής κτλ.