ΑρχικήBlogΦωτοφοβία

Φωτοφοβία

 

Φωτοφοβία είναι η οφθαλμολογική πάθηση που αφορά την υπερευαισθησία των ματιών στο φως. Τη συναντάμε κυρίως σε άτομα παιδικής ηλικίας και πιο συχνά σε μαθητές του Δημοτικού, οι οποίοι έχουν ως συμπτώματα τον πονοκέφαλο, τη ζαλάδα και την ενόχληση στο φυσικό και τεχνητό φως.

 

Αίτια της φωτοφοβίας

Τα αίτια της φωτοφοβίας ποικίλλουν. Τα χαρακτηριστικότερα είναι τα εξής: ανοιχτόχρωμα μάτια και δέρμα, αυξημένη ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στα μάτια (μεγάλη κόρη), μικρή διέγερση των φωτοϋποδοχέων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, λήψη φαρμακευτικής αγωγής (π.χ. ηρεμιστικά), τραυματισμός του ματιού, αλλεργίες/φλεγμονές/λοιμώξεις και παθήσεις των ματιών (καταρράκτης, επιπεφυκίτιδα, κερατίτιδα, δυστροφία του κερατοειδούς, οίδημα κερατοειδούς, έρπης, κερατοειδικό έλκος κ.ά.), λοιμώδη νοσήματα (π.χ. μηνιγγίτιδα, ιλαρά), υπερθυρεοειδισμός, εγκεφαλίτιδα και ημικρανίες.

 

Η φωτοφοβία εμφανίζεται πολύ συχνά ως σύμπτωμα σε περιπτώσεις αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, με ταυτόχρονη μείωση της οπτικής οξύτητας και αλλεργικές αντιδράσεις του κερατοειδούς χιτώνα. Σε αυτή την περίπτωση η φωτοφοβία συνήθως σημαίνει συμμετοχή του κερατοειδούς και χρήζει οφθαλμολογικής παρακολούθησης.

 

Οι ασθενείς που πάσχουν απόκαταρράκτη ή είναι στην αρχή εμφάνισης της πάθησης έχουν ως σύμπτωμα τη φωτοφοβία. Αυτοί οι ασθενείς διακρίνουν με δυσκολία τα αντικείμενα που βρίσκονται σε χώρους με χαμηλό φωτισμό και αν βρεθούν σε καταστάσεις έντονου φωτός βιώνουν ένα αίσθημα έντονης δυσφορίας από τις αντανακλάσεις του φωτός στα σημεία που έχει εμφανιστεί ο καταρράκτης (κεντρικός, οπισθίου πόλου).

 

Στη νευροοφθαλμολογία, γεγονός είναι πως ένα από τα πιο «λεπτά» προβλήματα της διαταραχής της όρασης προκύπτει από συνδυασμό φλεγμονών και φωτοφοβίας. Σαν αποτέλεσμα είναι ένα έντονο άλγος δακρύρροια και μείωση της οπτικής οξύτητας. Τέτοιες καταστάσεις είναι η κερατίτιδα, ραγοειδίτιδα και η ενδοοφθαλμίτιδα . Πρόκειται για ανάλογες φλεγμονές του κερατοειδούς, της ίριδος και του ακτινωτού σώματος ή και του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

 

Σε διάφορες περιπτώσεις ασθενών με έντονη φωτοφοβία ή παρόμοιες ενοχλήσεις, έχει παρατηρηθεί πως έντονες οφθαλμικές κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις προηγούνται του βλεφαρόσπασμου ή των συσπάσεων των μυών. Αυτές τις οφθαλμικές κινήσεις αντιλαμβάνεται ο ασθενής και προσπαθεί να τις διορθώσει καταφεύγοντας στην προστασία κάποιας «σκοτεινής γωνίας» για να κάνει πιο ήπια την κατάσταση.

 

Αυτό αποτελεί πολλές φορές το έναυσμα για επιληπτικές κρίσεις οι οποίες διακρίνονται σε παιδιά με φωτοευαισθησία ή φωτοφοβία. Το δίπολο των συμπτωμάτων πονοκέφαλος και φωτοφοβία το συναντάμε στις ημικρανίες και ιδιαίτερα στις ημικρανίες κληρονομικού τύπου με αύρα.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σχεδόν πάντα υπάρχει μια αυχενική δυστονία, συνοδευόμενη από πυρετό και από διαταραχές της συνείδησης. Σε γενικές γραμμές, η κλινική εικόνα σε αυτές τις περιπτώσεις τείνει προς μηνιγγοεγκεφαλίτιδα που σχεδόν πάντα πιστοποιείται.

 

Η φωτοφοβία ως ενόχληση δεν είναι πάντα χαρακτηριστικό γνώρισμα της ημικρανίας ή του πονοκεφάλου. Μπορεί να αποτελεί και μία εκδήλωση της νόσου του Crohn, η οποία μεταφέρει τις φλεγμονώδεις διηθήσεις στα μάτια, κυρίως στο κάτω μέρος του ματιού, σαν χοριοειδίτιδα (με εικόνα επισκληρίτιδας). Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να έχουμε σταδιακή απώλεια της όρασης.

 

 Διάγνωση

Η διάγνωση για φωτοφοβία γίνεται με κλινική εξέταση στον οφθαλμίατρό σας, ενώ μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση γυαλιών ηλίου και με την αποφυγή έκθεσης των οφθαλμών στο έντονο φως του ήλιου.

 

Εξαιτίας του ότι η φωτοφοβία αποτελεί μία διαταραχή στην όρασή μας η οποία λειτουργεί και ως σύμπτωμα πολλών ασθενειών, συνδρόμων ή απλών παθήσεων, καλό θα ήταν άμα τη εμφανίσει του συμπτώματος να επισκέπτεται ο ασθενής αρχικά τον οφθαλμίατρό του, ο οποίος θα τον καθοδηγήσει σωστά όχι μόνο για έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο αλλά και για συμπληρωματικές εξετάσεις που είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνει.

 

 .........................................

 

Πηγές:

[1] Φωτοφοβία και αλλεργική επιπεφυκίτιδα Bioneurologics.gr

[2] Πόσο επικίνδυνη είναι η φωτοφοβία Bioneurologics.gr

[3] Κεφαλαλγίες, ένα καθημερινό πρόβλημα Enet.gr

[4] Φωτοφοβία Neurotalk.blogspot.gr

[5] Υπερθυρεοειδισμός Iatropedia.gr