ΑρχικήBlogΑίσθημα καύσου στα μάτια

Αίσθημα καύσου στα μάτια

  

 Το αίσθημα καύσου στα μάτια είναι ένα σύμπτωμα για το οποίο υπάρχουν πολλές αιτίες, από πολύ απλές μέχρι πολύπλοκες και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με ή χωρίς άλλα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα φαγούρα, οφθαλμικό πόνο, δακρύρροια, εκκρίσεις.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να βρεθεί η ακριβής αιτία, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, το οφθαλμολογικό πρόβλημα που μπορεί να ευθύνεται για το αίσθημα του καύσου να χρήζει άμεσης οφθαλμολογικής ή ακόμα και ιατρικής αξιολόγησης.
 
Πιθανές αιτίες
 
 
Η αλόγιστη χρήση φακών επαφής πέραν από το ωράριο που σας έχει συστήσει ο εφαρμοστής σας ή η χρήση τους χωρίς να έχουν προηγηθεί :
 
α) εξέταση και δοκιμή φακών επαφής
β) αξιολόγηση του κερατοειδή / δάκρυα
γ) κατάλληλη επιλογή υλικού / ποσοστό H2O,
 
οδηγεί σε έντονες ξηροφθαλμίες και κατά συνέπεια στο αίσθημα ότι “καίνε τα μάτια μας”.
 
  • Περιβαλλοντικοί Παράγοντες :
 
α) Το νέφος, ο καπνός, η γύρη, η σκόνη, η μούχλα και η πιτυρίδα κατοικίδιων ζώων είναι οι συχνότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην διαταραχή της δακρυϊκής στοιβάδας και κατ’ επέκταση στο αίσθημα καύσου. Εάν είμαστε αλλεργικοί σε κάποιο από τα παραπάνω οι πιθανότητες για τα εν λόγω συμπτώματα αυξάνουν σημαντικά.
β) Χημικοί παράγοντες (χλώριο στις πισίνες, σαμπουάν, μάσκαρα)
γ) Ακόμα και ο καθαρός αέρας μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα “καψίματος”, ειδικά εάν είναι πολύ ζεστός, πολύ κρύος ή πολύ ξερός (χαμηλά επίπεδα υγρασίας).
 
  • Εργασιακοί Παράγοντες :
 
Οι πολλές ώρες μπροστά από υπολογιστές, ο χαμηλός φωτισμός και οι πολύ κοντινές αποστάσεις διαβάσματος μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα κοπιωπίας καθώς και σε αρκετά μειωμένο ρυθμό βλεφαρισμού (λόγω της εκτεταμένης προσήλωσης στην οθόνη), που έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη εξάτμιση των δακρύων και αυτό με την σειρά του οδηγεί σε ξηροφθαλμία και κατ’ επέκταση στο αίσθημα καύσου.
 
Η πάθηση ορίζεται ως φλεγμονή των βλεφάρων και οδηγεί στην ξηροφθαλμία με αποτέλεσμα να νιώθουμε πως “καίνε” τα μάτια. Συνήθως η βλεφαρίτιδα και η ξηροφθαλμία εμφανίζονται ταυτόχρονα δημιουργώντας σύγχυση αν η ξηροφθαλμία είναι η αιτία της βλεφαρίτιδας ή το αντίστροφο.
 
Οι τελευταίες μελέτες από ερευνητές και γιατρούς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δύο παθήσεις είναι μέρος ενός χρόνιου οφθαλμικού προβλήματος που ορίζεται ως DEBS ( dry eye blepharitis syndrome ) και έχει βασικό σύμπτωμα το αίσθημα του καύσου.
 
  • Σακχαρώδης διαβήτης και Θυρεοειδής :
 
Οι δύο αυτές παθήσεις είναι συνυφασμένες με την ξηροφθαλμία και όπως προαναφέραμε έχει ως αποτέλεσμα “κάψιμο” των ματιών. Οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή στα μάτια μπορεί να οδηγήσει στο αίσθημα καύσου, όπως οι αλλεργίες, οι βακτηριακές και οι ιογενείς μολύνσεις. Επίσης, ένα απλό να κρύωμα ή ο ιός της γρίπης έχει ως αποτέλεσμα το εν λόγω σύμπτωμα.
 
Τρόποι αντιμετώπισης
 
Ο καθένας μας θα θεωρούσε πως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του αισθήματος του καύσου είναι η χρήση σκευασμάτων τεχνητών δακρύων. Εν μέρη, αυτό είναι σωστό αλλά όχι απόλυτα. Ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, ο οποίος κατόπιν εξέτασης και αξιολόγησης της κύριας αιτίας, θα σας καθοδηγήσει στον σωστότερο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.