ΑρχικήΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΡΑΣΗΣ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΡΑΣΗΣ

Τι είναι χαμηλή όραση;

Η χαμηλή όραση από λειτουργικής πλευράς, είναι η απώλεια όρασης που δε μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής και που έχει άμεση σχέση και αλληλεπίδραση με τις καθημερινές ασχολίες του ατόμου. Αν εξετάσουμε αριθμολογικά το πρόβλημα της χαμηλής όρασης, το ορίζουμε ως οπτική απόδοση κάτω από 4/10 και οπτικό πεδίο μικρότερο των 60°, η οποία επίσης δε μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής. Το ποσοστό της όρασης που χάθηκε δεν μπορεί να επανέλθει, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη ζωή των πασχόντων, οι οποίοι στη πλειονότητά τους είναι ηλικιωμένοι.

 

Παθήσεις που προκαλούν χαμηλή όραση

 Παιδική ηλικία

Αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας, νυσταγμός, αλφισμός, συγγενές γλαύκωμα, συγγενής καταρράκτης, ανιριδία, κολόβωμα (ίριδος, χοριοειδούς χιτώνος), αμβλυωπία, σύνδρομο Marfan, υψηλή μυωπία, δυστροφία κωνίων, συγγενής αμαύρωση Leber, νεανική ρετινόσχιση φυλοσύνδετου τύπου

 

Εφηβική και ενήλικη ζωή

Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, νόσος του Stargardt, νόσος του Best, οπτική νευροπάθεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, δυστροφίες κερατοειδούς-κερατόκωνος, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

 

Γεροντική ηλικία

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, γλαύκωμα, αγγειακές αμφιβληστροειδοπάθειες, νευρο-οφθαλμολογικές παθήσεις, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια

 

Η εξέταση

Πριν από την ειδική εξέταση για τα βοηθήματα χαμηλής όρασης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένας λεπτομερής οφθαλμολογικός έλεγχος. Ο έλεγχος αυτός εστιάζει στην αξιολόγηση των οπτικών ικανοτήτων του ασθενούς σε καθημερινές δραστηριότητες αλλά και στη διερεύνηση των αναγκών του με συγκεκριμένες ενασχολήσεις όπως το διάβασμα, η παρακολούθηση τηλεόρασης, η χρήση υπολογιστή κ.λπ.

 

Κατόπιν, ο ειδικός για τη χαμηλή όραση προχωρά σε μια σειρά από εξειδικευμένες λειτουργικές εξετάσεις για την αξιολόγηση της «χρήσιμης όρασης» του ασθενούς. Τα αποτελέσματα όλων αυτών των εξετάσεων θα αποκαλύψουν τις «λειτουργικές» διαταραχές της όρασης που έχει προκαλέσει η εκάστοτε πάθηση, βοηθώντας εν τέλει στην επιλογή των κατάλληλων βοηθημάτων.

 

Τα βοηθήματα χαμηλής όρασης

Είναι όργανα που εκμεταλλεύονται την πρόοδο της σύγχρονης τεχνολογίας και που έχουν ως σκοπό τους να απλοποιήσουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Πολύ συχνά δε, μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να ανακτήσει την αυτονομία του.
 

Υπάρχουν πολλών ειδών βοηθήματα χαμηλής όρασης ανάλογα με τις ξεχωριστές ανάγκες του ασθενούς και χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • Οπτικά βοηθήματα χωρίς φακούς ή πρίσματα

Ειδικά φίλτρα για τη μείωση της φωτοφοβίας και την αύξηση της αντίθεσης (ιατρικές βαφές)

Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες με μεγάλα γράμματα

Μεγάλα ρολόγια

Τηλέφωνα με μεγάλα έντονα ψηφία και αυξημένη αντίθεση

Πολωτικοί φακοί

 

  • Οπτικά βοηθήματα με φακούς ή πρίσματα

 Μεγεθυντικοί φακοί με ή χωρίς φωτισμό, χειρός ή σταθεροί με βάση

Τηλεσκοπικά συστήματα μακρινής και κοντινής όρασης

Τηλεσκοπικά συστήματα με γυαλιά και φακούς επαφής

Θετικοί οφθαλμικοί φακοί μεγάλης ισχύος σε γυαλιά, με ή χωρίς πρίσμα

Πρισματικά γυαλιά

Λούπες

 

  • Ηλεκτρονικά βοηθήματα

Ηλεκτρονικοί ψηφιακοί μεγεθυντές οθόνης

Κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης CCTV