ΑρχικήΔΙΑΥΓΕΙΑ FAQ Ερωτήσεις / ΑπαντήσειςLaser

Laser

Τι είναι το Excimer Laser; 

Το Excimer Laser, απόρροια της εξέλιξης της οφθαλμολογίας και της τεχνολογίας, θεωρείται ένας μόνιμος τρόπος διόρθωσης των διαθλαστικών ανωμαλιών και πιο συγκεκριμένα της μυωπίας, της υπερμετρωπίας, του αστιγματισμού και της πρεσβυωπίας με αξιόπιστα και ασφαλή αποτελέσματα. Η διόρθωση αυτή επιτυγχάνεται με την μεταβολή του σχήματος του κερατοειδή με μία διαδικασία, απλή, ανώδυνη και γρήγορη (απαιτούνται μόλις 5 λεπτά περίπου για το κάθε μάτι) κατά την οποία δεν απαιτείται ολική αναισθησία παρά τοπική με αναισθητικές σταγόνες.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών γινόταν αποκλειστικά με την χρήση γυαλιών οράσεως και φακών επαφής. Οι δύο αυτές μέθοδοι (γυαλιά και φακοί επαφής), για κάποιους ανθρώπους, έχουν δύο βασικά μειονεκτήματα:

 • Ειδικότερα εκείνοι που έχουν υψηλούς βαθμούς μυωπίας, αστιγματισμού ή υπερμετρωπίας, εξαρτώνται καθημερινά και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας από τα γυαλιά ή/και τους φακούς επαφής διότι χωρίς αυτά δεν έχουν καλή οπτική οξύτητα.
 • Τα γυαλιά και οι φακοί επαφής εμποδίζουν κάποιους να κάνουν άνετα μια σειρά δραστηριοτήτων (όπως σπορ, κάποια επαγγέλματα κτλ) με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ψυχολογία τους και η απόδοσή τους σε αυτές.

Προκειμένου λοιπόν να απαλλαγούν από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν το Excimer Laser για τη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών τους.

Υπάρχουν δύο κύριες τεχνικές διόρθωσης της μυωπίας, του αστιγματισμού και της υπερμετρωπίας με Excimer Laser, οι οποίες διαφέρουν ως προς τον τρόπο αποκάλυψης και σμίλευσης με το Laser του κατάλληλου στρώματος του κερατοειδή. Οι τεχνικές αυτές είναι οι εξής:

 • PRK ή αλλιώς Φωτοδιαθλαστική Κερατοκτομή: Κατά την συγκεκριμένη μέθοδο αφαιρείται το επιθήλιο από την επιφάνεια του κερατοειδούς για να εφαρμοστεί το Laser. Κατόπιν, τοποθετείται στο χειρουργημένο μάτι ένας ειδικός προστατευτικός θεραπευτικός φακός για 2 έως 5 μέρες έως ότου αναπλαστεί το επιθήλιο που έχει αφαιρεθεί προηγουμένως.
 • LASIK ή αλλιώς Ενδοστρωματική Κερατοσμίλευση: Κατά τη μέθοδο αυτή, δημιουργείται ένας κερατοειδικός κρημνός (flap), το ένα άκρο του οποίου παραμένει συνδεδεμένο με τον κερατοειδή, ο οποίος ανασηκώνεται για να εφαρμοστεί το Laser. Στη συνέχεια, ο κρημνός επανατοποθετείται στη θέση του. Σε αυτή την περίπτωση, ο θεραπευτικός φακός επαφής δε χρησιμοποιείται και ο χρόνος ανάρρωσης είναι συντομότερος.

Οι δύο παραπάνω τεχνικές είναι απόλυτα ακριβείς και αξιόπιστες ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, χειρουργούνται και τα δύο μάτια την ίδια μέρα.

Εννοείται βέβαια πως, προτού προχωρήσει στην επέμβαση, ο χειρουργός οφείλει να έχει σταθμίσει ένα πλήθος παραγόντων οι οποίοι προκύπτουν από μια σειρά λεπτομερών οφθαλμολογικών προεγχειρητικών ελέγχων καθώς επίσης και την μελέτη του ιστορικού, της κληρονομικότητας, της καθημερινότητας και του εν γένει τρόπου ζωής του ασθενούς. Έπειτα -και αν επιβεβαιωθεί ότι ο ασθενής μπορεί οντως να υποβληθεί σε επέμβαση με Excimer Laser- ο γιατρός θα επιλέξει την τεχνική (PRK ή LASIK) που θα ακολουθήσει για την πραγματοποίηση της επέμβασης.

Συνεπώς, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως

 • η εμπειρία του γιατρού
 • ο πλήρης και λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος για τη σωστή κατανόηση της κατάστασης των οφθαλμών,
 • η χρήση Excimer Laser τελευταίας τεχνολογίας,
 • η σωστή στάθμιση διαφόρων παραγόντων σχετικά με τον ασθενή,
 • η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου (PRK, LASIK) για τον εκάστοτε ασθενή και
 • η τήρηση και ακολουθία όλων των οδηγιών, φαρμακευτικών αγωγών, συνθηκών υγιεινής, πριν και μετά την επέμβαση από τον ασθενή,

αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις και ταυτόχρονα «κλειδιά» για την επίτευξη του ιδανικού αποτελέσματος σε οποιαδήποτε επέμβαση με Excimer Laser.
 

Ποιος ΔΕΝ μπορεί να υποβληθεί σε διόρθωση της μυωπίας, αστιγματισμού ή υπερμετρωπίας με Excimer; 

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν ενδείκνυται η διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας ή του αστιγματισμού με Excimer Laser. Αυτές είναι:

 • Όταν ο ασθενής είναι κάτω των 20 ετών και δεν έχουν σταθεροποιηθεί οι βαθμοί της διαθλαστικής ανωμαλίας του για ένα τουλάχιστον έτος.
 • Όταν ο ασθενής έχει λεπτό κερατοειδή (πάχος κάτω των 500 μm) γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος κερατεκτασίας.
 • Σε περίπτωση γλαυκώματος.
 • Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού.
 • Σε περίπτωση σοβαρής ξηροφθαλμίας.
 • Σε περιπτώσεις δυστροφιών του κερατοειδούς.
 • Σε περιπτώσεις ερπητικής κερατίτιδας, ιδίως με υποτροπές μέσα στην τελευταία διετία.
 • Σε αυτοάνοσα νοσήματα (ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύνδρομο, Sjogren) αλλά και σε περίπτωση σακχαρώδους διαβήτη ή υπερτονίας.
 • Αν υπάρχουν οφθαλμολογικά τραύματα, ουλές ή προηγούμενες σοβαρές οφθαλμολογικές επεμβάσεις.
   

Πόσες ημέρες θα πρέπει να λείψω από τη δουλειά μου ώστε να κάνω την επέμβαση και να αναρρώσω;

Συνήθως, οι ασθενείς απουσιάζουν από την εργασία τους από 2 με 3 ημέρες έως και 1 εβδομάδα. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι να ακολουθείτε πάντα πιστά τις οδηγίες του οφθαλμίατρου για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος αλλά και για την προσωπική σας ασφάλεια. Επίσης, μην παραλείψετε να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για το πόσες μέρες μετά από την επέμβαση θα είστε ξανά σε θέση να οδηγήσετε με ασφάλεια.
 

Φοράω φακούς επαφής. Τι θα πρέπει να κάνω πριν από την επέμβαση;

Θα πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τους φακούς επαφής σας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πριν από τον προεγχειρητικό έλεγχο και με απώτερο σκοπό την φυσική αποκατάσταση του σχήματος του κερατοειδούς. Ανάλογα με τον τύπο του φακού, η χρήση φακών θα πρέπει να έχει σταματήσει για:

 • τους μαλακούς φακούς επαφής τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από τον έλεγχο.
 • τους ημίσκληρους φακούς επαφής, 1 μήνα πριν από τον έλεγχο.
   

Ποια είναι τα κύρια βήματα πριν και μετά την επέμβαση με το Excimer Laser;

 1. Τηλέφωνο και συνάντηση: Σε αυτό το στάδιο το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τηλεφωνήσετε ή να επισκεφτείτε το Οφθαλμολογικο Κέντρο Διαύγεια προκειμένου να ενημερωθείτε για το Excimer Laser αλλά και για να μας εκφράσετε ακόμη τις πιθανές απορίες σας και ανησυχίες σας σχετικά με αυτό.

 2.  Πλήρης προεγχειρητικός οφθαλμολογικός έλεγχος: Αν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε επέμβαση για τη διόρθωση μυωπίας, αστιγματισμού ή υπερμετρωπίας θα πρέπει προηγουμένως να κάνετε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και ότι είστε έτοιμος για την επέμβαση. Για το σκοπό αυτό, μπορεί να απαιτηθούν παραπάνω από μία επισκέψεις προκειμένου να εξετάσουμε ενδελεχώς και να αναλύσουμε λεπτομερώς την κατάσταση των ματιών σας, να καταγράψουμε επακριβώς το ιστορικό σας αλλά και τα επιπλέον εκείνα στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα για την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής (PRK ή LASIK) και την επιτυχή έκβαση της επέμβασης.

  Στόχος των επισκέψεων αυτών ακόμη είναι να σας λύσουμε κάθε πιθανή απορία σχετικά με την επέμβαση, ώστε να νιώσετε άνετα και χαλαρά με την όλη διαδικασία χωρίς αμφιβολίες ή ανησυχίες. Στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Διαύγεια, κάθε ασθενής αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση και στόχος μας πάντα είναι η επιλογή και η εφαρμογή της λύσης εκείνης που εγγυάται το βέλτιστο αποτέλεσμα.

 3. Κατά την ημέρα της επέμβασης: Την ημέρα της επέμβασης είναι πολύ πιθανόν να αισθάνεστε άγχος. Ωστόσο, σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας γιατί γνωρίζουμε με απόλυτη λεπτομέρεια όλα όσα απαιτούνται για την ασφάλεια των ματιών σας. ενώ η βαθιά γνώση του οφθαλμίατρου κ. Ευριπίδη Βαρδαβά σε συνδυασμό με την χρήση των πλέον σύγχρονων μηχανημάτων εγγυώνται για την επιτυχία του τελικού αποτελέσματος. Ακόμη, κατά την διάρκεια της επέμβασης δεν θα αισθανθείτε τον παραμικρό πόνο, ενώ ο συνολικός χρόνος παραμονής στο οφθαλμολογικό κέντρο υπολογίζεται σε λιγότερες από 2 ώρες.

 4. Μετά από την επέμβαση: Ύστερα από την επέμβαση θα σας δοθούν ακριβείς οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσετε για κάποιο χρονικό διάστημα. Επίσης, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες, τακτικές μετεγχειρητικές επισκέψεις προκειμένου να διαπιστώσουμε την πορεία της ανάρρωσής σας.

Επιπλέον, μετά από την επέμβαση θα πρέπει οπωσδήποτε:

 • Να εφαρμόζετε πιστά όλες τις οδηγίες που έχουν δοθεί από τον οφθαλμίατρο και ειδικότερα εκείνες που αφορούν στην φαρμακευτική αγωγή.
 • Να μην τρίβετε τα μάτια σας. Τρίβοντας τα μάτια σας μετά από την επέμβαση, μπορεί να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα σε αυτά.
 • Να αποφύγετε το λούσιμο για 2 με 3 ημέρες αλλά και να ρίξετε έστω κι ελάχιστο νερό στα μάτια σας.
 • Να μην χρησιμοποιείτε καλλυντικά ή προϊόντα όπως η μάσκαρα, το eye-liner κτλ.
 • Να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο.
 • Να φοράτε τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά για τον ύπνο που θα σας χορηγηθούν.
 • Να αποφύγετε την έντονη άσκηση, να σηκώνετε βάρη, την κολύμβηση αλλά και την οδήγηση -ο χειρούργος οφθαλμίατρος θα σας δώσει τις ακριβείς οδηγίες.
 • Να αποφεύγετε συστηματικά το ρυπαρό περιβάλλον και χώρους με σκόνη, καπνό κτλ.
 • Να μην κάνετε ηλιοθεραπεία και μπάνιο στη θάλασσα για τουλάχιστον 2 βδομάδες.
 • Να μην πάτε στη δουλειά για κάποιες μέρες. Και εδώ, ο οφθαλμίατρος είναι αυτός που θα σας ενημερώσει για το πότε ακριβώς θα μπορέσετε να επιστρέψετε στα επαγγελματικά σας καθήκοντα.
   

Υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν επιπλοκές ή επιδείνωση της όρασής μου ύστερα από επέμβαση με Excimer Laser;

Κάθε χειρουργική επέμβαση εγκυμονεί κάποιους κινδύνους, τόσο διεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά. Εντούτοις, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι ανάλογο με το Excimer Laser είναι σχεδόν μηδαμινές όταν πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις.